Een ogenblik geduld a.u.b.
  • Home
  • Over deze website

Over deze website

Welkom op de startpagina van Apeldoorn in Cijfers. Op deze website van gemeente Apeldoorn vindt u allerlei data over de gemeente Apeldoorn en haar inwoners.

De opbouw van Apeldoorn in Cijfers

De data op Apeldoorn in Cijfers is thematisch ingedeeld. Door op één van de tegels met een icoontje op de startpagina te klikken komt u op het dashboard met data over het betreffende thema. Daarnaast vindt u onderaan de startpagina een aantal monitoren, die u gedetailleerdere informatie over een bepaald onderwerp geven. Onder ‘Uitgelicht’ vindt u relevante nieuwsberichten over bijvoorbeeld updates of nieuwe producten op de website.

Alle cijfers die in het dashboard worden getoond komt uit een database, die u met de knop ‘Databank’ kunt benaderen. Deze knop staat op de eerste pagina van ieder dashboard en is ook te vinden bovenaan de startpagina van Apeldoorn in Cijfers. Veel data in de database kan worden uitgesplitst naar bijvoorbeeld wijk of buurt of naar een bepaalde periode. Bovendien kunnen er vaak thema-specifieke uitsplitsingen worden gemaakt. Indien gewenst kunt u de in de database samengestelde data downloaden, opslaan, delen of printen.

De gebruikte gegevens op Apeldoorn in Cijfers

De gegevens op Apeldoorn in Cijfers zijn afkomstig uit diverse bronnen. Veel data over bijvoorbeeld de inwoners en gebouwen in Apeldoorn komen uit eigen gemeentelijke registraties, zoals de BAG (Basisadministratie Adressen en Gebouwen) en BRP (Basisregistratie Personen). Daarnaast gebruiken we veel externe databronnen, zoals CBS, DUO, Provincie Gelderland, ABF Research en Locatus.

De data op Apeldoorn in Cijfers wordt regelmatig, maar in ieder geval eens per jaar gecontroleerd op nieuwe cijfers. De data in onze database is geanonimiseerd. Dit betekent dat u de data nooit naar specifieke personen of huishoudens kunt herleiden. Bij het verzamelen en analyseren van data houden wij ons aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Het bewonerspanel van gemeente Apeldoorn

Naast vele objectieve data, gebruiken wij in onze onderzoeken ook zogenaamde subjectieve data. Deze data is moeilijker te meten en gaat vaak over meningen van mensen. Ondanks dat het lastiger te meten is, is subjectieve data erg waardevol, bijvoorbeeld voor het maken van beleid. Daarom hebben wij een bewonerspanel opgericht, die wij regelmatig bevragen over verschillende onderwerpen. Nieuwsgierig geworden? Onder het kopje ‘Panel’ bovenaan de startpagina vindt u meer informatie over het bewonerspanel en hoe u lid kunt worden van dit panel.

Datalab het Dataportaal

De data op deze website is afkomstig uit verschillende bronnen en wordt geaggregeerd en beheerd door het Datalab van gemeente Apeldoorn. Dit Datalab bestaat uit een aantal dataspecialisten met hun eigen specialisme. Op het Dataportaal van Datalab zijn nog meer producten te vinden, waaronder rapportages, kaartmateriaal en andere dashboards. U kunt het Dataportaal vinden op https://www.apeldoorn.nl/dataportaal.

Aanvullende informatie

Heeft u vragen over deze website, de data of uw privacy? Onder de contactknop bovenaan de startpagina vindt u de contactmogelijkheden. Wij helpen u graag verder.