Een ogenblik geduld a.u.b.
  • Home
  • Toegankelijkheid

Toegankelijkheid

De gemeente Apeldoorn streeft er naar een website te hebben die voldoet aan toegankelijkheidseisen zoals beschreven op DigiToegankelijk.nl. Dat betekent dat wij graag willen dat onze website gebruiksvriendelijk en toegankelijk is voor verschillende doelgroepen.

Voor Apeldoorn in Cijfers (de dashboards en onderliggende databank) hebben wij het gebruiksrecht op Ballroom, Swing Mosaic en Swing Viewer van softwareleverancier Abf Research.

Bij de ontwikkeling van de Swing-software zorgt Abf Research ervoor dat deze voldoet aan de richtlijnen. In april van 2021 is de Swing-software door een onafhankelijk toetsingsbureau getoetst op de toegankelijkheid. Nadat diverse verbeteringen zijn doorgevoerd, voldoet Swing aan de richtlijnen voor digitale toegankelijkheid. U kunt hier het online certificaat inzien.

De gemeente Apeldoorn is als beheerder binnen de Swing modules verantwoordelijk voor de instellengen en de content binnen de richtlijnen van toegankelijkheid. Denk bijvoorbeeld aan juist kleurgebruik (voldoende contrast), leesbare lettertypes en toegankelijke documenten.

Mocht er op Apeldoon in Cijfers ondanks onze inspanningen iets ontbreken of niet goed werken op het gebied van de toegankelijkheid, neemt u dan contact met ons op, zodat wij onze software verder kunnen (laten) verbeteren.

Ondersteunde browsers

Wij adviseren één van de volgende browsers te gebruiken:
Microsoft Edge (vanaf versie 12)
Mozilla Firefox (vanaf versie 3.5)
Google Chrome (vanaf versie 30)

Toetsenbord ondersteuning

De Swing Mosaic webapplicatie ondersteunt dezelfde toetsenbord mechanismes als de browser standaard doet met de volgende toevoeging:

  • ctrl-alt+s zet focus op skiplinks, hiermee kan de focus gelegd worden op één van de delen van de webapplicatie.
  • (vanaf 5.8.0) ctrl+arrow-up/ctrl+arrow-down zet de focus op een vorige/volgende sectie binnen het selectiescherm, hiermee kan er sneller tussen lijsten geschakeld worden zonder heel de lijst door te hoeven gaan.

Overige functionaliteit

De tabelpresentatie binnen Viewer is geoptimaliseerd voor snelheid bij een grote hoeveelheid gegevens en is daarom niet toegankelijk voor schermlezers. Met de knop is het mogelijk de huidige presentatie te tonen als volledige tabel.